Trainingen

Het hele jaar zijn er vijf trainingen per week: op maandag- dinsdag- woensdag- en donderdagvond en op zondagochtend. ZOEV biedt trainingen in alle soorten en maten en op alle niveaus: van consolidatie- tot marathontraining en van high intensity interval, kracht- en techniektraining tot lange duurloop. Twee tot drie keer per jaar wordt er in groepsverband getraind voor wedstrijden als de Halve van Amstelveen, de Groet uit Schoorl, Dam-totDam, of een hele marathon. Nieuwsgierig? Kom gratis meetrainen om te kijken of Zoev bij je past! Mail voor overleg en advies over welke training voor jou het meest geschikt is naar: secretariaat[at]zoev.net

Zondagochtend: duurloop

Samen met anderen een “lekker een stukje lopen” is het doel van de zondagochtendtraining. Voor elke loper is er voldoende uitdaging, ook voor de gevorderde. Er wordt achtereenvolgens 10, 12 en 15 km gelopen. Periodiek bouwt de training op tot een hele of halve marathon, bijvoorbeeld de Amsterdam Marathon of de Dam-tot-Damloop, altijd met gelegenheid tot kortere afstanden. Klik hier voor de afstanden en planning voor de (halve) marathontraining op zondag. Onze trainers kennen de mooiste hardlooproutes in Amsterdam, langs Muiden, Ransdorp, Ouderkerk, het Gein en maken geregeld een uitstapje naar Castricum of Hilversum. Instapniveau: 10 km kunnen hardlopen (ongeveer 9 à 10 km per uur) Trainers: Gerda Edelman en Willemien van den Hoogen. Zondagochtend 9.15 uur vanaf USC, Sciencepark 306.

Maandagavond: consolidatie van 30 of 60 minuten

De consolidatie van 30 minuten sluit aan op onze starterscursus hardlopen en is voor iedereen die gewoon een halfuurtje wil hardlopen: starters die (nog) niet willen doorstromen naar de vervolgcursus, lopers die het even rustig aan willen doen of deze training als extra training willen gebruiken. De maandagavondtraining biedt de mogelijkheid om gefaseerd door te groeien naar de 60 minuten groep. Het doel is tussen een half en een heel uur hardlopen en dit vasthouden, met aandacht voor looptechniek, houding en blessurepreventie en loopplezier. Ieder loopt in zijn of haar eigen tempo, waarbij de snelle lopers de langzamere weer ophalen. Snelle lopers worden desgewenst extra uitgedaagd met intervallen. Instapniveau: 30 minuten kunnen lopen, ongeacht het tempo. Trainer: Bas Westland. Maandagavond 19.30 uur vanaf USC, Sciencepark 306

Dinsdagavond: high intensity interval

Deze training is bij uitstek geschikt voor lange afstand- en wedstrijdlopers, gericht op het verbeteren van persoonlijke prestaties door middel van interval, techniek en loopscholing. Met gevarieerde oefeningen om coördinatie, kracht en souplesse te verbeteren. Door technisch goed te lopen verklein je de kans op blessures en word je sneller omdat het lopen minder energie kost. Instapniveau: 15 km kunnen hardlopen, ongeveer 12 km/uur. Trainer: Tessa Dekker. Dinsdagavond 19.30 uur vanaf USC, Sciencepark 306

Woensdagavond: consolidatie 30 minuten

De training op woensdag (let op: start om 18:15) is bedoeld voor iedereen die graag iets minder snel, maar wel beter een half uur wil hardlopen. Met technische aanwijzingen, uitgebreide warming-up, veel krachtoefeningen en aandacht voor blessurepreventie. Ideaal voor iedereen die gezellig samen in een rustig tempo een stukje wil lopen en lopers die terugkomen na een blessure. ZOEV wil een vereniging zijn voor iedereen! Instapniveau: rond een half uur op eigen tempo kunnen hardlopen. Trainer: Carla van der Meer. Woensdagavond 18.15 uur vanaf USC, Sciencepark 306

Donderdagavond: interval en techniektraining

De intervaltraining bestaat doorgaans uit meerdere korte intervallen. Op de donderdagavond zal veel aandacht zijn voor loopscholing voor meer kracht en souplesse, ontspanning tijdens het lopen en snelheid. De tempo’s zullen vooral kort zijn.  Al met al duurt de training 1,5 uur. Tijdens deze stimulerende training gaan de deelnemers tot maximaal 85 % van hun kunnen, iedereen traint dus op eigen niveau. Instapniveau: rond de 10 km kunnen lopen in een redelijk tempo (9 à 10 km per uur) en daarbij genoeg energie overhouden voor wat pittige intervallen. Trainer: Ger Verweg. Donderdagavond 19.30 uur vanaf USC, Sciencepark 306

Onze Trainers

Sinds 2014 loop ik bij ZOEV en ik word nog steeds iedere week superblij van deze fijne club mensen. Ik ben dol op hardlopen en vind het heerlijk om tijdens een lange duurloop mijn hoofd helemaal leeg te maken. Maar als het regent of hard waait, als het heel donker is of als ik gewoon moe ben, dan heb soms ik weinig zin om mijn hardloopschoenen aan te trekken. En daarom vind ik ZOEV zo fijn: we zijn elkaars motivatie en na afloop van de training ben je altijd blij dat je gegaan bent. Door de intervaltrainingen merk je daarnaast dat je sneller gaat lopen en dat je uithoudingsvermogen verbetert. Mijn trainingen richten zich op interval, techniek en lange afstanden. Kom eens langs op de dinsdag!

Tessa Dekker

Ik ben Bas Westland (1964), getrouwd met Lonneke, twee kinderen Abel (2000) en Katrijn (1997). Ik ben ondernemer in de werving- en selectiebranche bij e-people en ik woon in Betondorp. Ik liep af en aan wel eens hard en vond – als een van de weinigen – op de middelbare school de Coopertest al leuk. Herfst 2003 was ik moe van mijn overgewicht (90+ kg) en mijn slechte conditie en ben ik gaan lopen bij een loopgroep. In oktober 2004 liep ik mijn eerste marathon in Amsterdam. Inmiddels heb ik er al vier op zitten en in april 2007 heb ik mijn droom verwezenlijkt door aan de Boston Marathon mee te doen. Mijn trainersloopbaan startte ik eind april 2006 met de groep ‘Lopen met Ambitie’, waar de nadruk lag op het verhogen van de snelheid op de 10 km en 10 miles en op het voorkomen van blessures.

Bas Westland

Ik heb hardlopen pas laat ontdekt. Na drie kinderen en 15 kilo overgewicht vond ik dat ik toch maar iets aan beweging moest doen. Hardlopen was goedkoop en was niet aan tijden gebonden. De weg is immers altijd open. Detail: ik had er een gruwelijke hekel aan. Geen ‘natural-born-runner’ dus. Doordat ik vrij snel doorhad dat het hardlopen me ondersteunde bij het afvallen én dat ik relatief snel conditioneel vooruit ging kreeg ik er een beetje aardigheid in. Lang verhaal kort: het loopvirus kreeg mij te pakken en ergens in al die jaren is het doel omgedraaid: ik loop niet meer om slank te worden, ik wil slank blijven om te kunnen blijven lopen! Toen ik 42 was liep ik mijn eerste marathon. Er volgden er nog drie. Inmiddels ben een aantal jaren zelfstandig werkzaam als personal trainer, coach, hardlooptrainer en fitnessdocent.

Carla van der Meer

Mijn naam is Ger en vanaf half februari  2024 ben ik de vaste trainer van de donderdagavondgroep. Sinds juli 2022 is de Indische buurt mijn woonplek en al zoekend naar een sportclub kwam ik bij ZOEV terecht. Niet te groot en voor iedereen die van hardlopen houdt toegankelijk.

Voorheen was Hellas Utrecht mijn hardloopvereniging waar ik sinds 1983 trainde en allerlei wedstrijden liep, met uitzondering  van de halve en hele marathon. Sinds 20 jaar ben ik looptrainer voor alle niveaus en leeftijden. De meeste voldoening haal ik uit het geven van loopscholing en de vooruitgang van de atleten in het beter technisch lopen. In mijn trainingen besteed ik aandacht aan loopscholing, ontspanning tijdens het lopen en snelheid.

Ger Verweg

Ik ben Gerda Edelman en woon met mijn vriend en twee dochtertjes in Amsterdam Oost. Voordat ik kinderen kreeg, heb ik mijn hele leven gevoetbald. Tijdens mijn zwangerschap heb ik het hardlopen ontdekt. Ik genoot als voetbalster al van het sprintwerk, maar mijn afstanden werden steeds langer. Toen ik besloot een marathon te willen lopen, ben ik bij ZOEV gaan trainen. Heerlijk om de lange duurlopen samen te kunnen doen. In goed gezelschap vliegen de kilometers aan je voorbij. Als trainer vind ik het teamgevoel heel belangrijk. Al is hardlopen een individuele sport, bij een vereniging als ZOEV kun je elkaar motiveren, aanmoedigen en stimuleren.

Gerda Edelman

Ik ben Willemien van den Hoogen en loop vanaf de oprichting bij ZOEV. Ik houd van de ongecompliceerde manier waarop bij ZOEV-lopers van elk niveau elkaar vinden in trainingen waarbij individuele uitdaging voorop staat. Ikzelf hoor dan bij de ambitieuzere lopers die voor lange afstanden gaan, maar er zijn ook perioden dat ik vooral kom trainen voor de gezelligheid en de contacten.

Tijdens al die trainingen heb ik in de loop van de jaren veel geleerd over hardlopen en trainingsopbouw. Daarnaast ben ik dol ik op routes plannen. Vandaar dat ik graag de duurlooptrainingen organiseer, samen met Gerda Edelman.

Willemien van den Hoogen
Weekoverzicht

Zondagochtend (09.15)
Duurlooptraining (10 – 15 km en opbouw (halve)marathon)
Tempo: vanaf 10 km/h
planning 2024

Maandagavond (19.30)
Training
Consolidatietraining 30 minuten of 60 minuten (5 -10 km)
Het is ook mogelijk om op te bouwen van 30 naar 60 minuten
Tempo: zonder ondergrens

Dinsdagavond (19.30)
Techniek, snelheid en intervaloefeningen (12-15 km)
Tempo: vanaf 12 km/h

Woensdagavond (18.15)
Consolidatietraining 30 minuten
Tempo: zonder ondergrens

Woensdagavond (19:30)
Cursus: starters en herintreders

Duur: 1 tot 1,5 uur
beginners van 0 tot 30 min
gevorderden van 30 tot 60 minuten
Tempo: wordt vanaf 0 opgebouwd

Donderdagavond (19.30)
Techniek en intervaltraining (10 – 12km)
Tempo vanaf 10km/h