fbpx

Trainingen

Het hele jaar zijn er vier trainingen per week: op maandag- dinsdag- en donderdagvond en op zondagochtend. ZOEV biedt trainingen in alle soorten en maten en op alle niveaus: van consolidatie- tot marathontraining en van high intensity interval tot lange duurloop. Twee tot drie keer per jaar wordt er in groepsverband getraind voor wedstrijden als de Groet uit Schoorl, de Geinloop, Dam-totDam, of een hele marathon. Nieuwsgierig? Kom dan gratis meetrainen om te kijken of Zoev bij je past! Mail voor overleg en advies over welke training voor jou het meest geschikt is naar: secretariaat@zoev.net

Zondagochtend: duurloop

Samen met anderen een “lekker een stukje lopen” is het doel van de zondagochtendtraining. Voor elke loper is er voldoende uitdaging, ook voor de gevorderde. Er wordt achtereenvolgens 10, 12 en 15 km gelopen. Periodiek bouwt de training op tot een hele of halve marathon, bijvoorbeeld de Geinloop, de Amsterdam Marathon of de Dam-tot-Damloop, altijd met gelegenheid tot kortere afstanden. Klik hier voor de afstanden voor de halve marathon training op zondag. We lopen mooie routes zoals langs Muiden, Ransdorp, Ouderkerk, het Gein of maken we een uitstapje naar Castricum of Hilversum. Instapniveau: 10 km kunnen hardlopen (ongeveer 9 à 10 km per uur) Trainers: Young Fokker en Jan Pieter Ekker. Zondagochtend 9.15 uur vanaf USC, Sciencepark 306.

Maandagavond: consolidatie van 30 of 60 minuten

De consolidatie van 30 minuten sluit aan op onze beginnerscursus hardlopen en is voor iedereen die gewoon een halfuurtje wil hardlopen: starters die (nog) niet willen doorstromen naar de vervolgcursus, lopers die het even rustig aan willen doen of deze training als extra training willen gebruiken. De warming-up doen we gezamenlijk met de 60 minuten groep. De consolidatie van 60 minuten sluit aan op de vervolgcursus. Meestal is de afstand rond de 10 kilometer. Het doel is een uur hardlopen en dit vasthouden, aandacht voor looptechniek, houding en blessurepreventie. Ieder loopt in zijn of haar eigen tempo, waarbij de snelle lopers de langzamere weer ophalen (vegen). Snelle lopers worden desgewenst extra uitgedaagd met intervallen. Ook bestaat de mogelijkheid om 8 km te lopen. Instapniveau: 30 of 60 minuten kunnen lopen, ongeacht het tempo. Trainer: Carla Wassenaar. Maandagavond 19.30 uur vanaf USC, Sciencepark 306

Dinsdagavond: high intensity interval

Deze training is bij uitstek geschikt voor lange afstand- en wedstrijdlopers, gericht op het verbeteren van persoonlijke prestaties door middel van interval, techniek en loopscholing. Met gevarieerde oefeningen om coördinatie, kracht en souplesse te verbeteren. Door technisch goed te lopen verklein je de kans op blessures en word je sneller omdat het lopen minder energie kost. Instapniveau: 15 km kunnen hardlopen, ongeveer 12 km/uur. Trainer: Mark Melman. Dinsdagavond 19.30 uur vanaf USC, Sciencepark 306

Woensdagavond: consolidatie 30 minuten

Deze nieuwe training op woensdag (let op: start om 18:15) is bedoeld voor iedereen die graag iets minder snel, maar wel beter een half uur wil hardlopen. Met technische aanwijzingen, uitgebreide warming-up en aandacht voor blessurepreventie. Ideaal voor iedereen die gezellig samen in een rustig tempo een stukje wil lopen en lopers die terugkomen na een blessure. ZOEV wil een vereniging zijn voor iedereen! Instapniveau: rond een half uur op eigen tempo kunnen hardlopen. Trainer: Carla van der Meer. Woensdagavond 18.15 uur vanaf USC, Sciencepark 306

Donderdagavond: interval en techniektraining

De donderdagse intervaltraining bestaat doorgaans uit meerdere korte intervallen. Op het programma staan trainingen van plusminus 10 km met korte, middellange en lange intervallen afgewisseld met oefeningen om kracht en souplesse te verbeteren. Tijdens deze stimulerende training gaan de deelnemers tot maximaal 85 % van hun kunnen, iedereen traint dus op zijn of haar eigen niveau. Instapniveau: rond de 10 km kunnen lopen in een redelijk tempo (9 à 10 km per uur) en daarbij genoeg energie overhouden voor wat pittige intervallen. Trainers: Jan Pieter Ekker en Young Fokker. Donderdagavond 19.30 uur vanaf USC, Sciencepark 306

Onze Trainers

Geboren Brabander en sinds 1979 wonend in Amsterdam. Getrouwd met Willeke en vader van Arno en Laura. Ik werk als manager van een team bedrijfsartsen bij arbodienst Beter, een dochterbedrijf van ABN AMRO. In mijn jonge jaren ben ik actief geweest als voetballer en volleyballer. Bij die sporten loop je uiteraard ook regelmatig, maar hardlopen doe ik pas sinds eind 2003, toen ik mezelf voor mijn 50-ste verjaardag de marathon van Amsterdam cadeau deed. Dat betekende in een jaar tijd van ongeveer niks naar 42 kilometer opbouwen: ik zou het al onze cursisten nu van harte afraden. Maar het loopvirus kreeg me in zijn greep. Bij ZOEV voel ik me prima thuis. Een ongedwongen vereniging, goed georganiseerd, maar soms ook prettig licht chaotisch. Inmiddels samen met ZOEV-lopers een aantal halve en hele marathons achter de rug. Het is telkens weer een genoegen te zien hoe onze cursisten lopen leuk gaan vinden en vooral hoe leuk mensen het vinden met elkaar te lopen.

Jo Fransen

Ik ben Young Fokker (1972).​ Ik loop al vele jaren hard, en ook al lang bij ZOEV. Naast het lopen ben ik ook actief in de triatlons, een hele leuke afwisseling. Eind 2018 hoop ik de hele triatlon (de Ironman) te gaan doen en daar train ik hard voor. Ik geef om de week de consolidatietraining (10 km) op maandag samen met Jo​, en ik doe ​de andere week de duurloop op zondag samen met een van de andere trainers. Ik ben sportfysiotherapeut en​ verzorg de blessure-workshop bij de beginner​s​cursus van ZOEV. ​Vanzelfsprekend ​vind ik​ blessurevrij lopen van belang, maar ook dat we een leuke loop hebben en lekker samen lopen​.​ ​Graag tot ziens bij een van onze loopjes!

Young Fokker

Ik ben Bas Westland (1964), getrouwd met Lonneke, twee kinderen Abel (2000) en Katrijn (1997). Ik ben ondernemer in de werving- en selectiebranche bij e-people en ik woon in Betondorp. Ik liep af en aan wel eens hard en vond – als een van de weinigen – op de middelbare school de Coopertest al leuk. Herfst 2003 was ik moe van mijn overgewicht (90+ kg) en mijn slechte conditie en ben ik gaan lopen bij een loopgroep. In oktober 2004 liep ik mijn eerste marathon in Amsterdam. Inmiddels heb ik er al vier op zitten en in april 2007 heb ik mijn droom verwezenlijkt door aan de Boston Marathon mee te doen. Mijn trainersloopbaan startte ik eind april 2006 met de groep ‘Lopen met Ambitie’, waar de nadruk lag op het verhogen van de snelheid op de 10 km en 10 miles en op het voorkomen van blessures.

Bas Westland

Ik loop sinds eind 2010 bij ZOEV. Om in beweging te blijven en om met zekere regelmaat mijn hoofd leeg te maken na een dag hard werken. Wat mij zo aanstaat is de sfeer: die is gemoedelijk en opbouwend. Het gaat er niet om dat je de beste bent, het gaat erom dat je het beste uit je zelf haalt. En als dat een keer niet lukt, is het ook niet erg. Ik ben vaste invaltrainer, vooralsnog ongediplomeerd, maar daar wordt aan gewerkt. Ook doe ik verzorg in de intervaltrainingen op donderdag. Als ZOEV-trainer wil ik lopers stimuleren, maar zo nodig ook afremmen. Ervoor zorgen dat ook de minder getrainde, beginnende of minder ervaren lopers de trainingen tot een goed einde brengen.

Jan Pieter Ekker

Ik heb hardlopen pas laat ontdekt. Na drie kinderen en 15 kilo overgewicht vond ik dat ik toch maar iets aan beweging moest doen. Hardlopen was goedkoop en was niet aan tijden gebonden. De weg is immers altijd open. Detail: ik had er een gruwelijke hekel aan. Geen ‘natural-born-runner’ dus. Doordat ik vrij snel doorhad dat het hardlopen me ondersteunde bij het afvallen én dat ik relatief snel conditioneel vooruit ging kreeg ik er een beetje aardigheid in. Lang verhaal kort: het loopvirus kreeg mij te pakken en ergens in al die jaren is het doel omgedraaid: ik loop niet meer om slank te worden, ik wil slank blijven om te kunnen blijven lopen! Toen ik 42 was liep ik mijn eerste marathon. Er volgden er nog drie. Inmiddels ben een aantal jaren zelfstandig werkzaam als personal trainer, coach, hardlooptrainer en fitnessdocent.

Carla van der Meer

Sporten is voor mij van de mooiste dingen in het leven. Ik zie het als een uitlaatklep om even met iets anders bezig te zijn en een goede reden om lekker naar buiten te gaan. Hardlopen doe ik sinds ik 14 ben, maar ook doe ik regelmatig aan wielrennen, zwemmen, en calisthenics. Daarnaast ben ik vaak in de Amsterdamse grachten te vinden met mijn kajak. Ik heb jaren alleen gesport, maar kwam erachter dat het ook erg leuk kan zijn om samen dingen te ondernemen. Zeker als ik mensen, zoals vrienden en huisgenoten, ook kan motiveren om te beginnen met, of te blijven sporten. Dit vind ik het leuke aan ZOEV; een hechte gezellige en sportieve club die het leuk vindt om met een doel te trainen. Ik ben nu net klaar met mijn master Bewegingswetenschappen en heb mijn certificaat als hardlooptrainer gehaald, zodat ik als vaste ZOEV-trainer op de dinsdag de intervaltraining verzorg.

Mark Melman

Hardlopen doe ik al van kinds af aan. Eerst nog op de fiets mee met mijn vader, daarna samen lopen en uiteindelijk zelf rondjes rennen. Ik heb altijd met veel plezier gelopen. Totdat ik ging trainen voor de marathon, toen werden de rondjes alleen wat eenzaam. Daarom heb ik mij aangesloten bij de marathontraining van ZOEV. En wat blijkt, samen lopen is leuker dan alleen! Je gaat soms net even verder, je medelopers motiveren je om door te gaan en soms is het zo gezellig dat je al weer terug bent voordat je het weet! In mijn trainingen probeer ik de groene kant van Amsterdam te vinden en heb ik loopplezier hoog in het vaandel!

Carla Wassenaar
Weekoverzicht

Zondagochtend (09.15)
Duurlooptraining (12 – 18 km)
Tempo: vanaf 10 km/h

Maandagavond (19.30)
Training
Consolidatietraining 30 minuten of 60 minuten (5 -10 km)
Tempo: zonder ondergrens

Dinsdagavond (19.30)
Techniek, snelheid en intervaloefeningen (12-15 km)
Tempo: vanaf 12 k/h

Woensdagavond (18.15)
Consolidatietraining 30 minuten
Tempo: zonder ondergrens

Woensdagavond (19:30)
Cursus: beginners of gevorderden

Duur: 1 tot 1,5 uur
beginners van 0 tot 30 min
gevorderden van 30 tot 60 minuten
Tempo: wordt vanaf 0 opgebouwd

Donderdagavond (19.30)
Techniek en intervaltraining (10 – 12km)
Tempo vanaf 10km/h